.

כמעט שם! אנא מלא את הטופס לגישה מידית!

מלא את הטופס ותוכל להתחיל מיד!

"בשבתנו על סיר הבשר"- מיוחד ליום העצמאות...

(נתי רגב- קליניקת שמחה ובריאות)

"בשבתנו על סיר הבשר" לא נשאר רק בגדר זיכרון צרוב בתודעה הישראלית. עם ישראל בשעת שמחתו נוהג להעלות בד בבד עם זיכרונותיו, גם את הבשר על האש, בטכניקות רבות ומגוונות שפיתח לעצמו לאורך כל שנותיו. אם ניסן הוא בחינת "על מצות ומרורים יאכלוהו", הרי שאייר הוא בחינת "על האש יאכלוהו". יום העצמאות בראשיתו, ל"ג בעומר באחריתו, והמהדרין נהגו לעלות ימים נוספים על האש בחינת "אש תמיד תוקד על המנגל".

בשורות הבאות אין ברצוני לפגום במנהג עתיק יומין זה, שהרי מנהג ישראל דין הוא, ועוד יש לנו להביא ראיה מהפסוק "עוד היום בנוב לעמוד ינופף ידו..." הלקוח מההפטרה של יום העצמאות. ברצוני הדל הוא רק לבחון, מה עולה בדיוק על האש, ועד כמה הוא באמת בריא לנו?

אז אם ב"על האש" עסקינן, נפתח בשבח אכסניה, ובכן: בשר הוא בהחלט מרכיב מאד חשוב בתזונת האדם. הוא מכיל חלבון איכותי ביותר, המוגדר בלשון המקצועית "בעל ערך ביולוגי גבוה". הוא מהווה מקור טוב לויטמין 12B (המשתתף בייצור כדוריות הדם והחיוני לתפקוד עצבי תקין ולהתחדשות תקינה של תאי הגוף), זרחן ומעט סידן. הבשר נחשב למקור העיקרי לברזל, החשוב כל כך להתפתחות שכלית בילדים ולהעברת החמצן בגוף בקרב מבוגרים וילדים. הבשר נחשב גם למקור הטוב ביותר לאבץ, מינרל החיוני למערכת החיסון.

דא עקא, עם כל מעלותיו אלה, הבשר מכיל בתוכו גם המון דברים אחרים שעליהם דובר ונכתב לא מעט באלפי שנים האחרונות:


-פיתגורס כבר לפני 2,500 שנה אמר כי אכילת בשר מקהה את כוח ההיגיון.
-אפלטון המליץ לעמו להתנזר מאכילת בשר.
-היפוקרטס היה צמחוני והטיף בלהט לצמחונות.
-הרפואה ההודית גורסת שאם אישה רוצה ילדים רוחניים – עליה להפסיק לאכול בשר שנה לפני ההריון, ולא לאכול בשר בזמן ההריון.

 

אם לרגע חשבנו שמדובר בפילוסופים מהמאות הקודמות, הרי שגם היום אנו יודעים שלבשר מוסיפים חומרים משמרים כמו מונסודיום גלוטומט וניטריטים. חומרים אלו ידועים כחומרים מחוללי סרטן וגם מסוכנים לחולי אסתמה. כל זאת עוד אחרי, שאת הבקר עצמו (שהוא צמחוני במהותו..) הזינו במזון המרוסס בכימיקלים ובתערובות המועשרות בחלבון מן החי המכיל גורמים מעוררי-מחלה כ"פרה המשוגעת". בל נשכח את תוצר הלוואי של בשר מעובד, הלא הוא חיידק הליסטרה מונוסיטטוגנס העלול לגרום להפלה או למוות בלידה אצל נשים הרות.
אם לדבר על סטטיסטיקה ומחקרים נוכל לראות שהשכיחות של התקפי-לב ושל שבץ מוחי נמוכה באופן משמעותי בקרב צמחונים ביחס לאוכלוסיית אוכלי הבשר. מחקרים אף גילו כי הגורם המסרטן התזונתי החשוב ביותר הוא צריכת שומן גבוהה. בקרב צמחונים נמצא שיעור נמוך ב-30-50 אחוזים (לעומת שאר האוכלוסייה) של מקרי מוות מגידולים סרטניים, כגון סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וגידולים ברחם ובשחלות.


גם במחלת האוסטיאופורוזיס- דלדול העצם, המופיעה כאשר העצמות מאבדות כמות גדולה מדי של סידן, נמצא שצריכת חלבונים מהחי מגדילה את איבוד הסידן דרך השתן. עובדה זו עשויה להסביר מדוע עצמותיהם של צמחונים חזקות יותר מאשר אוכלי הבשר.

 

לסיכום,
כנראה שאי אפשר איתו, אבל גם אי אפשר בלעדיו. מה שכן אפשר ומומלץ לעשות הוא להקפיד על הדברים הבאים:


-לצרוך בעיקר חלקים רזים יותר של בשרים לבנים (עוף והודו), ופחות - בשר אדום (בקר).
-להמעיט באכילת איברים פנימיים כגון כבד וכד', העשירים בשומן.
-לא לקנות בשר טחון קפוא, שתכולת השומן בו אינה ידועה.
-להמעיט בצריכת קבב, נקניקיות והמבורגר הנקנים מוכנים.
-להעדיף צריכת דגי-ים בשל השפעתם המוכחת על הפחתת הסיכון למחלות-לב ועל השיפור הכללי של הבריאות.

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.